رمز ارزهای دیجیتال ، طی چند هفته گذشته و با کاهش شدید قیمت بیت کوین، برخی کارشناسان از احتمال قرارگیری شبکه بیت کوین در مارپیچ مرگ (death spiral) سخن گفتند. این گفتهها موجب ایجاد نگرانی در میان سرمایهگذاران در بازار رمزارزها و استخراج آنها شد.
در این میان، آندریاس آنتونوپولوس (Andreas Antonopoulos) دیدگاه دیگری دارد. او که از جمله سرشناسترین کارشناسان حوزه رمزارزهاست و یکی از پرفروشترین و معروفترین کتابهای این حوزه یعنی «تسلط بر بیت کوین: برنامه ریزی بلاک چین باز و خرید و فروش رمز ارزهای دیجیتال» (Mastering Bitcoin: Programming the Open Blockchain) نیز توسط او نگاشته شده، بر این باور است که احتمال قرارگیری شبکه بیت کوین در مارپیچ مرگ بسیار ضعیف است.
مارپیچ مرگ چیست و چرا احتمالش برای بیت کوین پایین است؟
ماینرها در شبکه بیت کوین هر ۱۰ دقیقه یک بار یک بلوک جدید استخراج میکنند. پس از استخراج هر ۲۰۱۶ بلوک، شبکه بیت کوین به صورت خودکار به تنظیم میزان سختی شبکه میپردازد. به این ترتیب که اگر هش (توان پردازشی) کمتری در شبکه وجود داشته باشد،
ماینرها میتوانند با دشواری کمتری به استخراج بیت کوین بپردازند. همچنین اگر هش (توان پردازشی) موجود در شبکه بیشتر باشد نیز ماینرها با فرآیند دشوارتری روبرو خواهند بود.
مارپیچ مرگ در شبکه بیت کوین به موقعیتی گفته میشود که در آن، شبکه پس از استخراج ۲۰۱۶ بلوک نمیتواند سختی خود را با توان پردازشی موجود هماهنگ سازد، زیرا توان پردازشی به سرعت در حال کاهش است. این حالت وقتی روی میدهد که ماینرها به خاطر کاهش سودآوری فعالیت استخراج، دست از تلاش برمیدارند و فعالیت خود را رها میکنند.
آندریاس آنتونوپولوس در اینباره میگوید:
«برخی افراد بر این باورند که گر مارپیچ مرگ برای بیت کوین روی دهد، بسیاری از ماینرها میگویند: خب، دیگر این کار سودی ندارد، چون نرخ هش ۵۰ درصد افت کرده است و من هم باید دستگاههای ماینینگ را خاموش کنم و این سبب ایجاد کاهش بیشتر توان پردازشی در شبکه میشود، شبکه کندتر شده و این چرخه همچنان ادامه مییابد و در نتیجه، شبکه نمیتواند سختی خود را تنظیم کند.»
با این وجود احتمال وقوع این پدیده در شبکه بیت کوین اندک است، زیرا ماینرها با اهداف راهبردی بلندمدت وارد این حوزه شدهاند.
بیشتر مراکز اصلی استخراج بیت کوین با اهداف بلندمدت به تهیه برق و تجهیزات خود پرداختهاند. بیشتر آنها به شبکه سراسری برق متکی نیستند و نیاز خود را از شیوههای دیگر تامین میکنند. در برخی از مناطق چین که مراکز ماینینگ زیادی وجود دارد، برق بسیار ارزان بوده و هوای سرد نیز به سرمایش تجهیزات کمک میکند. این مراکز، منابعی برای تامین بلندمدت برق خود تهیه کردهاند.
خلاصه اینکه ماینرها به دنبال اهداف کوتاهمدت نیستند و اهدافی میانمدت و یا بلندمدت را دنبال میکنند. به همین دلیل حتی اگر توان پردازشی شبکه افت کند و سودآوری استخراج بیت کوین به خاطر افت قیمتها کاهش یابد، احتمال اینکه ماینرهای عمده دست از فعالیت خود بردارند پایین است. ماینرها همانند بسیاری دیگر از کسبوکارها، در این دوران رکورد همچنان به فعالیت ادامه میدهند تا دوباره ارزش بیت کوین افزایش یابد.
آندریاس آنتونوپولوس میگوید:
«یکی از دلایلی که این امر را نامتحمل میسازد این است که ماینرها دیدگاهی بلندمدت نسبت به سودآوری فعالیت خود دارند. در واقع سرمایه آنها در تجهیزاتشان نهفته است و برق را نیز بر اساس الگویی بلندمدت میخرند و هزینه آن را به صورت هفتگی یا ماهانه پرداخت نمیکنند. به همین دلیل اگر لازم باشد سه ماه منتظر بمانند تا دوباره بیت کوین سودآور شود، با در نظر گرفتن تجهیزاتی که در اختیار دارند، آنها را خاموش نمیکنند.»
مارپیچ مرگ برای رمزارزها
این پدیده تاکنون برای برخی رمزارزهای کوچکتر روی داده است. اما شاید وقوع آن در شبکه بیت کوین چندان محتمل نباشد. طی دو ماه گذشته، نرخ هش شبکه بیت کوین از حدود ۵۰ اگزاهش به ۳۷ اگزاهش کاهش یافت. با این وجود، این نرخ در ژانویه ۲۰۱۸ حدود ۱۲ اگزاهش بود که در واقع در این بازه افزایشی حدود ۳ برابری داشته است.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.