گزارش دانشگاه تسینگوا نشانگر آن است که تقاضا برای نیروی انسانی متخصص در زمینه فناوری بلاک چین به تازگی به نصف رسیده است.
در سال ۲۰۱۷ و نیز اوایل ۲۰۱۸، شرکتهای زیادی به فناوری بلاک چین به عنوان یک دانش نوین علاقه نشان دادند. از آنجا که این فناوری میتواند هزینههای عملیاتی را پایین آورده و مزایای زیادی نظیر شفافیت را به همراه داشته باشد، شرکتهای زیادی به فکر جذب نیرو برای اجرایی کردن پروژههی مبتنی بر این فناوری افتادند.
اما برخی آمارها نشانگر آن است که کاهش ارزش رمزارزها در چند هفته اخیر، تاثیر قابل توجهی بر تقاضا برای این دسته از نیروی کار متخصص در صنعت داراییهای دیجیتال گذاشته است.
بر اساس نتایج یک پژوهش که به تازگی منتشر شده، تقاضا برای مشاغل مرتبط با این فناوری در اوایل سال جاری میلادی افزایشی ۶۳۶ درصدی داشت. در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۸، بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات، امور مالی و نیز شرکتهای نرمافزاری به دنبال متخصصانی برای کار در زمینه پروژههای مرتبط با بلاک چین بودند.
با این وجود، گزارش منتشر شده توسط دانشگاه تیسنگوا نشاندهنده آن است که درآمد این شغلها بین ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است. در این گزارش میخوانیم: «تردیدی نیست که عرضه اولیه سکه (ICO) کمتری هماکنون نسبت به ماه مارس امسال وجود دارد. همچنین کل بازار به تدریج رویکردی منفی نسبت به پروژههای جدید در این حوزه مییابند. صنعت رمزارزها بیشتر به توسعه واقعی توجه میکند. تقاضا برای توسعهدهندگان فناوریهای بنیادین اکنون از عرضه آن بیشتر شده است. با این وجود، تقاضا برای بازار و نیروی انسانی اجرایی کاهش یافته است.»
با وجود کاهش درآمد توسعهدهندگان بلاک چین در سه ماهه اخیر، برخی از غولهای صنعت دیجیتال نظیر بایدو (موتور جستجوی چینی) و نیز علیبابا به شدت به دنابل جذب نیروی متخصص در حوزه بلاک چین هستند. همچنین شرکتهای بزرگ امور مالی و فینتک نیز در چین به دنبال جذب کارشناسان خبره بلاک چین هستند.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.