
قرارداد هوشمند
قرارداد هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند پروتوکلی است برای تنظیم قراردادها.
یک قرارداد هوشمند پروتکلی ویژه است که برای مشارکت، تأیید یا اجرای مذاکره یا عملکرد قرارداد طراحی شده است. قراردادهای هوشمند اجازه انجام معاملات قابل اعتماد بدون دخالت اشخاص ثالث را میدهد. این معاملات قابل پیگیری و غیرقابل برگشت هستند. قراردادهای هوشمند شامل تمام اطلاعات مربوط به شرایط قرارداد و اجرای تمام اقدامات پیش بینی شده بهطور خودکار هستند.
قراردادهای هوشمند چگونه بهوجود آمدند؟
این ایده ابتدا توسط دانشمند علوم رایانه و رمز نگاری؛ نیک سابو در سال ۱۹۹۴ توضیح داده شد.
او قوانین اصلی کار را تعریف کرد، اما در آن زمان محیطی مناسب برای تحقق آنها وجود نداشت. تکنولوژی زنجیرهبلوک از زمان ظهورش تا امروز تغییرات زیادی کرده است. بیتکوین پایهگذار قرارداد در زنجیرهبلوک بود. با این حال، ابزارهای آن نمیتواند تمام نیازهای شما را برآورده کند. ظهور اتریوم قراردادهای هوشمند را در اختیار همه قرار داده و انگیزه بیشتری برای انجام معامله ایجاد میکند.
قراردادهای هوشمند چگونه کار میکنند؟
اصول اصلی این قراردادها را میتوان با کار دستگاههای فروش خودکار مقایسه کرد.
این ماشینها تنها دستورالعملهایی را که به آنها داده میشود را بهطور خودکار اجرا میکنند.
ابتدا داراییها و شرایط قرارداد کدگذاری شده و در بلوک زنجیره بلوک قرار میگیرند. این قرارداد بین گرههای پلتفرم توزیع شده و بارها کپی میشود. سپس این قرارداد بر اساس شرایط قرارداد اجرا میشود. این برنامه بهطور خودکار انجام تعهدات را بررسی میکند.
برای ایجاد یک قرارداد هوشمند چه کنم؟
برای ایجاد یک قرارداد هوشمند به این موارد نیاز دارید:
موضوع قرارداد: این برنامه باید به کالا یا خدمات تحت قرارداد دسترسی داشته باشد تا به صورت خودکار این اقلام را قفل کرده و باز کند.
امضای دیجیتال: همه شرکتکنندگان با امضای قرارداد از طریق کلید خصوصی خود، توافقنامه را آغاز میکنند.
شرایط قرارداد: شرایط قرارداد هوشمند به شکل دقیق دنبالهای از عملیات است. همه شرکتکنندگان باید این شرایط را امضا کنند.
پلتفرم غیر متمرکز: قرارداد هوشمند بر زنجیره بلوک این پلتفرم مستقر شده و در میان گره های پلتفرم توزیع میشود.
در زندگی واقعی در کجا از قراردادهای هوشمند استفاده میشود؟
قراردادهای هوشمند را میتواند در حوزههای مختلف اعمال کرد.
انتخابات: نتایج رأیگیری در زنجیره بلوک قرار خواهد گرفت و در میان گرههای شبکه توزیع میشود. تمام دادهها رمزگذاری شده و ناشناس هستند. این روش هر گونه امکان دستکاری در رای گیری را از بین میبرد.
مدیریت جریان کالا، اطلاعات و غیره: زنجیره تامین به طور کلی طولانی است و شامل بسیاری از پیوندها است. هر پیوند باید از پیوند قبلی خود تایید بگیرد، مانع پایان قرارداد شده و اطلاعات را به پیوند بعدی ارسال کند. این روند طولانی، زمان زیادی میبرد و غیرممکن است، در حالی که با قرارداد هوشمند، هر یک از شرکتکنندگان میتوانند فرآیند پیشرفت را ببینند و کار را در همان زمان انجام دهند. قراردادهای هوشمند به دلیل شفافیت در شرایط قرارداد، عدم تقلب را تضمین میکنند. همچنین می تواند این فناوری را برای ردیابی حمل و نقل با اینترنت اشیا ترکیب کرد.
سایر موارد استفاده از قراردادهای هوشمند بدین شرح هستند: مدیریت، سیستم بانکی، بیمه، املاک، اینترنت اشیا و … .
مزایای قرارداد هوشمند چیست؟
قراردادهای هوشمند از کلیه مزایای فناوری بلاکچین استفاده میکنند.
قراردادهای هوشمند این موارد را ارائه میکنند:
امنیت: قرارداد هوشمند رمزنگاری شده و بین گرهها توزیع میشود. این امر تضمین میکند که این قرارداد بدون اجازه شما از بین نرفته و تغییر نخواهد کرد.
اقتصاد و سرعت: اکثر فرآیندها به صورت خودکار صورت گرفته و اغلب واسطه ها حذف میشوند.
استاندارد سازی: در حال حاضر طیف وسیعی از انواع مختلف قراردادهای هوشمند وجود دارد. شما می توانید یکی را انتخاب کرده و آن را با توجه به نیازهای خود تغییر دهید.
معایب قراردادهای هوشمند چیست؟
با همه آنچه گفته شد، این قراردادها کاملا بینقص نیز نیستند.در اینجا به بیان برخی مشکلات احتمالی قراردادهای هوشمند میپردازیم:
عامل انسانی: کد توسط انسانها نوشته میشود و آنها ممکن است اشتباهاتی داشته باشند. اگر قرارداد هوشمند روی بلاکچین باشد نمیتوان آن را تغییر داد. DAO مثال خوبی از خطای انسانی است. اشتباهات توسعهدهندگان برای شرکت و کاربران هزینه زیادی در بر داشت، عدهای هکر از این اشتباهات سوءاستفاده کرده و ۶۰ میلیون دلار دزدیده شد.
وضعیت قانون نامشخص: تاکنون هیچ قرارداد هوشمندی توسط هیچ دولتی تنظیم نشده است. بنابراین این امکان وجود دارد که نهادهای دولتی در آینده برای این قراردادها چارچوب قانونی تعریف کنند.
هزینههای پیادهسازی: قراردادهای هوشمند بدون برنامهنویسی قابل اجرا نیستند. ضروری است یک نفر برنامهنویس باتجربه در میان کارمندانتان داشته باشید تا قراردادهای شکستناپذیر بسازند و ساختار داخلی شرکت برای فناوری بلاکچین را در این قراردادها اعمال کند.
کجا میتوانم یک قرارداد هوشمند بسازم؟
امروزه قراردادهای هوشمند به میزان متفاوت در اغلب زنجیره بلوکها بهکار میروند.
پروژههای مختلف بکارگیری قرارداد هوشمند را تسهیل میکنند. آنها بر اساس امکانات، تنوع قالبهای قرارداد هوشمند و مهارتهای برنامهنویسی مورد نیاز متفاوتند. امروزه پلتفرمهایی مثل Confideal بهتدریج موجب توسعه و بهبود در جهت موارد زیر هستند:
پشتیبانی کامل از معاملات: اگر هر مشکل یا سوالی داشته باشید، تیم پشتیبانی در هر مرحله به شما کمک خواهد کرد.
مناسب برای غیر برنامه نویسان: اکثر پلتفرمها نیاز به مهارتهای برنامهنویسی یا خدمات برنامه نویسی دارند.
در دسترس بودن داوری: حل منازعات یک نقطه ضعف برای بسیاری از پلتفرمها است. دخالت شخص ثالث نیازمند اتلاف وقت و منابع غیر ضروری است.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.